Invigning av solcellsfabrik i Järfälla idag!

Idag invigde Midsummer en solcellsfabrik för CIGS (Koppar Indium Gallium Selenid) tunnfilmssolceller! Fantastiskt roligt att det startats en ny fabrik i lilla Sverige och ett stort grattis till Midsummer!

Midsummer belägger CIGS med hjälp av sputtering på substrat av rostfritt stål. Produktionsmetoden som används är samma som används för ytbeläggning av CD- och DVD-skivor. Enligt Midsummers hemsida kan de producera 3 MW solceller per år (5 MW enligt dagens artikel i Ny Teknik). De ska dessutom sälja produktionsutrustning till andra företag.

Modulernas yta är 1,6 x 0,98 m med effekterna 135 W, 150 W och 165 W, vilket ger modulverkningsgrader på 8,6%, 9,6 respektive 10,5%. Man kan jämföra med de av Solibro svenskutvecklade CIGS-solcellerna som tillverkas av tyska Q-Cells. De anger på deras hemsida att ”With ratings up to 13.4%, the CIGS solar modules in our Q.SMART series are the most efficient thin-film modules on the market.”

Man kan också jämföra med First Solar, som med sina CdTe baserade solceller är störst på tunnfilmsmarknaden (produktion >1 GW/år) och som var den första solcellstillverkare som gick under 1$/W i produktionskostnad. Första kvartalet i år hade First Solar en modulverkningsgradpå i medel 11,7%.

Enligt SolarBuzz var tunnfilmssolcellernas marknadsandel 13,5% under 2010. Konkurrensen är hård mot kiselbaserade kristallina solceller, vars priser sjunkit rejält under det gångna året. De kristallina solcellsmodulerna har en högre verkningsgrad än tunnfilmsmodulerna, vilket gör att det krävs mindre montagemateriel och en mindre yta för en given effekt. Detta gör att priserna på tunnfilmsmodulerna måste vara lägre än de kiselbaserade modulerna för att kunna konkurrera på solcellsmarknaden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *