Investeringsstödet till solceller fortsätter 2012!

I regeringens budgetproposition för 2012, som presenterades idag, anslås 120 miljoner kronor för solceller och biogas. Detta framgår av utgiftsområde 21 Energi, tabell 3.26. Hur fördelningen ska vara mellan solceller och biogas anges inte, men sannolikt blir det 60 miljoner kronor till solceller.

Man skriver att ”Regeringen avser att återkomma till frågan om huruvida fortsatt stöd ska ges efter 2012.”. Så vad som händer från och med 2013 vet vi fortfarande ingenting om.

Det är bra att investeringsstödet fortsätter under 2012 även om det anslagna beloppet i det stora hela är litet. Hörde från Energimyndigheten i förra veckan att de budgeterade pengarna redan är intecknade av de ansökningar som redan finns i systemet, så den som söker investeringsstöd idag har små möjligheter att få något stöd under nästa år, om de som lämnat in ansökningar står fast vid dem. Sannolikt gäller detta även om bidragsnivån sänks från dagens max 60% till ett lägre värde.

PS (21/9). 60 miljoner kr vill regeringen satsa på solceller under 2012. Såg idag att regeringen under åren 2012-2015 vill satsa sammanlagt just 60 miljoner enbart på insatser för nätverket för vindbruk som arbetar med informationsspridning och kunskapsuppbyggnad om vindkraft, enligt en debattartikel från vår näringsminister Maud Olofsson, publicerad 15/9. I artikeln som har titeln “Vi måste fortsätta satsningen på förnybar energi” nämns dock intet om solenergi.

En reaktion på “Investeringsstödet till solceller fortsätter 2012!

  1. Pingback: Ny förordning om statligt stöd till solceller från 1 november | Bengts villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *