Problem med sensorvärdena

Har fått ett problem med sensorvärdena. På eftermiddagen den 20 juli, då vi var bortresta, försvann sensorvärden för solinstrålning, lufttemperatur och modultemperatur. De var sedan helt borta drygt 10 dagar och har därefter fungerat under några 5-minutersperioder då och då, typ som nedan. Undrans vad det beror på?

Sporadiska värden från våra sensorer.

Sporadiska värden från våra sensorer.

Min ingen felsökning efter lösa kabelanslutningar har inte gett något resultat ännu. Eftersom alla sensorvärden försvunnit borde det vara kabeln från takets sensorbox till webboxen i groventrén (snarare än enskilda kablar till de tre sensorerna) eller problem med RS485 ”Power injector” eller möjligen att möss gnagt på kabeln någonstans. Var upp på vinden och kollade den synliga delen av kabeln och där fanns inga skador som jag kunde se.

Jag upptäckte det inte förrän den 3 september eftersom jag hade varit upptagen med annat och inte tittat på värdena på ett tag. Har skickat en fråga både till SMA och vår installatör Direct Energy för ett par veckor sedan, men har inte fått något förslag till lösning på problemet ännu.

3 reaktion på “Problem med sensorvärdena

 1. Hej Bengt!

  Jag antar att du mätt utspänningen från power injector både vid den och vid första sensorn? Har du reflekterat att det inträffade bara några dagar efter att din tempsensor blev installerad? Glömde de att sätta in ett nytt avslutningsmotstånd på RS-485? För mig låter det som ett kontaktfel vid någon avanslutningarna,men det är ju lätt för mig att påstå… Glapp på RS-485 bussen kan ge konstiga fel även om glappet sitter längre ut än vid första sensorn. Dock kommer ju data från invertern fram till webboxen… Irriterande när du får igenom värden då och då.

  /Björn

  • Hej Björn,
   Tack för tips! Har inte mätt några spänningar, men skulle kanske prova det. Ja, det hände bara fem dagar efter det att lufttemperatursensorn installerades, så även jag har reflekterat över att det kan finnas ett samband… Det finns ett motstånd i sensorboxen på taket, men om det är korrekt vet jag inte, tyckte det satt lite konstigt, men jag vet inte hur det satt innan.

   Värdena från växelriktaren till webboxen går via en separat kabel från växelriktaren, så den är inte på samma slinga som sensorerna.

   Yep, visst är det knepigt när det kommer värdena då och då, men något kontaktproblem kan väl orsaka det.

 2. Pingback: Sensorboxen paj | Bengts villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *