PVSEC dag 5

Sista dagen på konferensen, knappt halvdag idag.

Intressantast idag var C. Breyer från Q-cells som höll föredraget “The photovoltaic reality ahead: Terawatt scale market potential powered by pico to gigawatt PV systems and enabling high learning and growth rates”.  Han menade att solceller inte konkurrerar med vindkraft, de två kompletterar varandra. “Grid parity”, då solelproduktionspriset är lika som konsumentpriset för köpt el, startar nu. Han uppskattade även att cirka fyra år efter det att ett land nått “grid parity” för solel når man även “grid parity” för solceller med energilager. Danmark och Frankrike nämndes som de första länder att nå “grid parity” för solceller med energilager. År 2020 uppskattades den ekonomiska potentialen (har nått “grid parity”) till 2800-4300 GW, varav 100 GW ej nätanslutet, och att 600-1600 GW solceller kommer att ha installerats i världen 2020. Han menade att en del uppskattningar som gjorts, bland annat av IEA, underskattade potentialen, medan EPIA och Greenpeace hade mera troliga uppskattningar.

Vi är fortfarande bara i starten av solenergieran, men med tanke på att runt 40 GW solceller är installerade i världen idag kommer otroligt mycket att hända under resten av detta årtionde om ovanstående uppskattning kommer att bli verklighet! Efter att ha spenderat fem dagar på denna konferens kan man inte annat än se mycket positivt på framtiden för solceller. Det finns förstås också en del farthinder på vägen, men dessa kommer att passeras på ett eller annat sätt. Om världen i framtiden ska få energiförsörjning från enbart förnyelsebara energikällor har solenergi en given stor andel av denna energiförsörjning. Så det är bara för alla, beslutsfattare, forskare, stadsplanerare, komponenttillverkare etc, att kavla upp ärmarna och starta arbetet. I Sverige kan vi börja med att införa nettodebitering, så har vi åtminstone passerat det första stora farthindret hos oss. Frånvaron av nettodebitering blockerar idag utvecklingen av solcellsmarknaden i Sverige och detta dilemma måste snarast lösas av våra politiker.

2 reaktion på “PVSEC dag 5

  1. Pingback: Världens största | Bengts villablogg

  2. Pingback: Världens största | Bengts nya villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *