PVSEC dag 4

Långsittardag idag. Lyssnade på 22 föredrag! Då gör det inte så mycket att en föredragshållare uteblev… Gav mig iväg hemåt strax efter 18. Med promenad, S-bahn och buss (2,8 Euro) tar det 35-40 minuter från  hotellrummet till konferenscentret och ytterligare knappt 10 minuters promenad till mässan. Men det blev inget besök på mässan idag. När det fanns en liten tidslucka vräkte regnet ner så jag skippade den promenaden.

Dagens bästa föredrag var helt klart Martin Brauns “Is the grid ready to accept large scale PV deployment?”. Han berättade om läget i Tyskland. Där finns ett stort behov att fram till 2020 bygga ut elnätet i huvudsak på grund av den stora vindproduktionen (nu 27 GW installerad effekt), som mest finns i norra Tyskland, men även på grund av ökad solelproduktion. Det uppskattade behovet är 360 mil nya transmissionsledningar fram till 2020 till en kostnad av ca 10 miljarder Euro. Även i medel- och lågspänningsnätet finns ett stort behov av att bygga ut nätet. En första uppskattning  har gett kostnader på 21-27 miljarder Euro. Martin ansåg dock att kostnaderna kan minskas med 90% genom bland annat dynamisk styrning av aktiv och reaktiv effekt från solcellsanläggningar (och vindanläggningar antar jag att han menade).  

De 17-18 GW solceller som man hade installerade vid årsskiftet i Tyskland gör att det inte längre är någon marginell företeelse. Av de över 900 000 solcellsanläggningar som finns i Tyskland är 80% anslutna till lågspänningsnätet enligt Martins föredrag. Hos ungefär 10% av nätområdena är den installerade solcellseffekten högre än det årliga medeleffektbehovet i deras nät. Martin visade ett exempel från söndag den 8 maj i år då vind- och solelproduktionen var större än elbehovet i nätområdet TeeneT.

Han menade också att man måste se över regelverket för nätet. Nätfrekvensen måste tillåtas att variera mer än idag, annars riskerar man att (sällsynta) större störningar i nätet förstärks av att en stor del solel (GW) kopplas bort automatiskt när frekvensen går utanför dagens tillåtna gränser. Förslaget var att ändra tillåtna gränser för solcellsväxelriktare till 47,5-51,5 kHz.

Under lunchen gjorde jag en korttur till trädgården som ligger mellan kongresscentret och utställningen. De flesta rusar nog bara rakt igenom men går man vid sidan om genomfartsvägen finns en häftig trädgård, den förnämaste åtminstone i Hamburg. Dagens tur i trädgården gick till rosavdelningen. Mängder av rosor i allehanda färger och även många andra blommande växter. Synd att jag fick med mig fel kabel till datorn, så jag kan inte ladda ner bilder från kameran till datorn. Får göra det i efterhand om jag hinner.

PS. Får lägga in några rader om tisdag-onsdag i efterhand, kommer…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *