PVSEC dag 3

Idag blev det föredrag och besök på postersessionen. Mässan hanns inte med idag. Det finns över 1000 posters!! Skulle man ägna så lite som 1 minut åt varje skulle det ta över 1000 minuter, ca 17 timmar, att titta på alla. Yep, man hinner alltså bara titta på en bråkdel. Jag hade plöjt igenom alla titlarna och valt ut några tiotal av de mest intressanta. Ett trick är man fotograferar av postern, då kan man studera den noggrannare i efterhand, i väntan på att “proceedings” kommer om ett par månader eller så.

En föredragshållare hade kommit fram till att priset på solcellsmoduler minskade med 14% vid varje fördubbling av den ackumulerade produktionen. Flera föredrag berörde i mer eller mindre hög grad “potential induced degradation” av solcellsmoduler, det vill säga att man får läckströmmar från modulernas aluminiumram via solcellerna i modulen och till jord vid negativ bias av modulen. Det är ett tämligen nyupptäckt fenomen som man verkade ha nått en större förståelse av nu, båda vad som är orsaken och hur man avhjälper det.

Curt(?) Erban avslutade dagen med föredraget “kWh output is not the main objective in PV (any more)”. I Tyskland får vindkraftverk nästan dagligen minska sin produktion på grund av nätet inte kan ta emot mera el. Ibland har elpriset varit negativt eftersom det inte funnits någon avsättning för elproduktionen. De allra flesta solcellsanläggningar som byggts i Tyskland är orienterade mot söder (något så när) vilket gör att man får maximal produktion mitt på dagen. Det har varit bra fram till nu eftersom man haft som störst elbehov mitt på dagen. Men i framtiden bör man tänka om. Produktionen bör förskjutas i tiden för att bättre passa elbehovet och övrig produktion i nätet (exempelvis kärnkraft kan inte regleras ner så snabbt).

Åt lunch med Joakim Widén, Uppsala, och “Gotland” (Joakim Munkhammar). Höll ut till strax efter 18.30, då sista föredraget var slut. Sedan blev det busstur till “Hagenbeck Tropical Aquarium” där det var “Dinner Party”. Joakim, “Gotland” och jag bildade ett svenskbord. Vi gick också en vända i akvariet. Oootroligt…  Stora ödlor, två nilkrokodiler, stora spindlar, en nätpyton (kunde bli 6 m!), en muräna, maneter och många olika fiskar skådades. I slutet av rundan kom vi fram till en jättevägg i akvariet. Den var väl så där fem meter hög och 15 meter lång. Hajar, en rocka, en jättefisk på 50 kg eller så och många andra fiskar simmade runt där.

En reaktion på “PVSEC dag 3

  1. Pingback: Världens största | Bengts villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *