PVSEC dag 2

Var på utställningen en stor del av dagen. Det visade sig att några av de hallar jag hade varit igår hade ett andra plan…

Världens största tillverkare av växelriktare för solceller SMA hade en del nyheter på gång inför nästa år. En funktion som skulle bli möjlig är att nätbolaget skulle kunna styra den levererade effekten. I situationer med överskott på el skulle man helt enkelt minska den effekt som växelriktaren levererar. En ny funktion för mindre växelriktare var ett “home management” system, där man även skulle kunna ha ett batterilager. Ett syfte var att maximera den egna användningen av den producerade solelen. Via bluetooth kommunikation med en brytare som satt i ett vanligt stickproppsuttag skulle man kunna styra när exempelvis tvättmaskinen skulle köras. Funderade på hur många saker i vårt hus som skulle kunna styras på detta sätt, det blir nog rätt få saker. Vår tvättmaskin och elpatron i ackumulatortanken har fasta installationer men jag tror att det även fanns en möjlighet att göra en fast kabelinstallation till detta “home management” system.

En ny snygg display var SunnyView. Den visade information från växelriktaren och kommunicerade via blutetooth med växelriktaren. Displayen som var i storlek ungefär som en iPhone kunde man ställa var man ville i huset. Ett trevligt sätt att visualisera solelproduktionen. Även denna display skulle lanseras nästa år.

Var även till ABB:s monter. Där fanns både de mindre (3,3-8 kW) och de större (100-500 kW) växelriktarna. Från och med nyår måste växelriktaren uppfylla en del nya villkor i Tyskland. De ska även kunna leverera reaktiv effekt och inte bara aktiv effekt som idag, för att kunna hjälpa till att stabilisera nätet. I någon presentation nämndes att några regler börjat gälla redan från augusti i år. Har inte full koll på vilka regler som börjar gälla när. Hur som helst hade vissa växelriktarleverantör lager på växelriktare som inte kunde konfigureras om till de nya tyska villkoren. För att bli av med dessa innan årsskiftet hade man dumpat priserna, ner till 9 Eurocent/W, jämfört med det normala ca 20 Eurocent/W. Detta gör konkurrensen tuff i nuläget för växelriktarleverantörerna.

3 reaktion på “PVSEC dag 2

 1. Hej Bengt

  Vilken trevlig blogg, kul info från mässan!
  Är priset verkligen så lågt för växelriktare som 9 cent/kW som du skrev om…
  Skall det vara priset per kilowatt? Skall det inte vara per watt?
  “För att bli av med dessa innan årsskiftet hade man dumpat priserna, ner till 9 Eurocent/kW, jämfört med det normala ca 20 Eurocent/kW.”

  Tack för en trevlig blogg

  Mvh

  Petri

 2. Pingback: Världens största | Bengts villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *