PVSEC dag 1

Första dagen på PVSEC i Hamburg idag. Ägnade förmiddagen åt den gigantiska utställningen. Betade av fyra hallar, fem större kvar. Tja, vad ska man säga. Asien, Asien, Asien… Många modultillverkare fanns på plats, Kina, Korea, Japan, Indien etc. Hos Apolo Solar stod “Wir bauen Solarparks unter 1,9 Mio Euro /1 MW!”. Häftigt om man menar en nyckelfärdig solcellspark (kollade inte om det var så de menade). Det skulle motsvara 17 300 kr/kW.

Efter lunch drog konferensen igång på allvar. Jag var på 5A Large PV Power Plants and Distribute PV. Efter tre sessioner med 17 föredrag som slutade strax efter 18.30 kände jag mig fullmatad för idag. Många spännade saker. En av de fräckare idéerna var att sätta en IR-kamera i en liten modellhelikopter för att därmed kunna scanna av en stor solcellsanläggning på några minuter. I föredraget 5AO.5.2 Quality Control of PV-modules in the Field Using Infrared-Thermography visades fina bilder på hur man detekterat “bypassed substring, cell fracture, bad soldering och short-circuited cells”. Man hade fastställt felen genom att plocka ner misstänkt felaktiga moduler och mätt upp dem närmare i lab, där man tagit upp spänning-ström kurvor och gjort elektroluminiscens. Mätningarna hade gjorts från skylift vilket blir omständligt för en stor anläggning, men med kamera i en helikopter skulle det kunna gå mycket smidigare.

I ett stånd med mängder av olika solcellsprylar fastnade jag för en universalladdare, som kan användas bland annat till iPhone. Batterierna kan laddas med solceller eller via USB. Slutade med att slantade upp 20 Euro för denna pjäs.

Dagens svenskar jag träffade var Joakim Widén, Uppsala universitet, och Mr X från Högskolan i Dalarna (beklagar att namnminnet sviktar. Jon Persson var det…).

En reaktion på “PVSEC dag 1

  1. Pingback: Världens största | Bengts villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *