Handbok Anslutning av mikroproduktion till elnätet (Mikro AMP)

Svensk Energi tänker ge ut handboken ”Anslutning av mikroproduktion till elnätet (Mikro AMP)”. En remissutgåva är ute nu. Om du är väl insatt i denna fråga och vill ge synpunkter på remissutgåvan kan du kontakta Matz Tapper, Svensk Energi, för att få en kopia.

Här är innehållsförteckningen (klicka på bilden för att se den i större skala):

Innehållsförteckningens första sida. Remissutgåva Mikro AMP.

Innehållsförteckningens första sida. Remissutgåva Mikro AMP.

6 reaktion på “Handbok Anslutning av mikroproduktion till elnätet (Mikro AMP)

 1. intressant,håller just på att instalera tunnfilmsolceller,
  kan någon svara på om det går att koppla elen från solcellerna direkt på en elpatron
  och inte ut på nätet,t.e.x med en brytare så man växlar mellan nätet och elpatronen
  är detta möjligt, ??

  • Vad menar du med direkt? DC från solcellsmodulerna till elpatron? Med tanke på att man seriekopplar modulerna kan DC-spänningen bli relativt hög. Vi ligger på ca 200-275 V DC från modulerna. Vet inte om det finns DC-elpatroner som klarar så höga spänningar.

   Om du istället kopplar på elpatronen på AC-sidan av en växelriktare blir elpatronen som vilken last som helst i huset. Men man måste förstås ha en krets som kopplar bort elen till patronen om vattnet i tanken blir för varmt. Det finns kommersiella lösningar för att prioritera elanvändningen i ordningen 1. använda i huset, 2. använda för elpatron, 3. mata in på nätet. Har blivit erbjuden att testa en sådan men jag såg ingen ekonomi i det eftersom den elektronikstyrning som behövs blev för dyr i förhållande till vad vi skulle tjäna på ett sådant arrangemang.

   Ett billigare sätt att få varmvatten är att använda solfångare. Vi har även solfångare, som vi haft i drift sedan vi flyttade in i huset i slutet av 2006.

 2. Hejsan!
  Det finns en styrning från växelriktaren som fördelar all producerad energi från växelriktaren till värmepump, elpatron eller liknande. När pumpen eller patronen slås av så fördelas energin vidare ut på elnätet igen. Energy Manager. Denna produkt kommer finnas tillgänglig i Sverige under början på nästa år.
  MVH
  //Thomas

 3. Hej
  Ang handboken
  Kan du hjälpa mig med en kopia på sidan 19
  spänningsförändringar snabba och långsamma.
  MVH Lennart

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *