Gör din egen prognos för solelproduktion

Prognoser för solelproduktion kommer att bli allt viktigare i framtiden. Om man vill göra en egen 6-dygnsprognos över solelproduktion har Meteoblue en gratistjänst som är lätt att använda och mycket snabb. Genom att ange latitud, longitud, orientering, lutning och toppeffekt får man ett diagram som visar en effektkurva för de närmaste sex dygnen. Tips: Man kan skriva in sina värden istället för att välja med de fasta stegen. Så här ser prognosen ut för vår solcellsanläggning med en nominell toppeffekt på 3,36 kW:

5-dygnsprognos för solelproduktion

5-dygnsprognos för solelproduktion

Vid närmare betraktelse verkar man missa vår toppeffekt. I diagrammet ligger toppeffekten under dagen på knappt 2,5 kW. Mitt på dagen ska vi nu ligga runt 2,8 kW om det är soligt väder, det kan se på dygnskurvorna i Sunny Portal (se under Energy and Power). När jag tittade på växelriktarens värden mitt på dagen idag gav växelriktaren 3,0 kW korta stunder, men bästa medelvärdet över en timme blev 2,79 kW.

En reaktion på “Gör din egen prognos för solelproduktion

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *