Blir vi ett plushus under maj?

Nej.

Ett plushus genererar mera energi än vad det använder. Under maj månad har vi hittills köpt ca 230 kWh (skattat värde, glömde att läsa av mätarställningen vid månadsskiftet och hittar ingen mätarställning på våra elräkningar) och matat in 133 kWh av vår solelproduktion på 222,6 kWh till nätet, vilket gör att vi netto köpt 97 kWh. Om vi ska bli ett plushus under maj krävs att vi genererar ett solelöverskott på i genomsnitt 6,9 kWh per dygn under resten av månaden. Ett så pass stort överskott kommer vi inte att få. Skulle tro att vi hamnar på ett nettoköp på 50-80 kWh under maj.

Men under juni-juli kommer vi att få ett litet överskott (om det vädermässigt blir en normal sommar) och därmed blir vi ett plushus då… Och det var så tanken var från början. Med tanke på nettodebitering per månad diskuterades när vi skulle dimensionera vår solcellsanläggning ville vi inte producera något större överskott under juni-juli eftersom vi inte skulle få något betalt för ett månadsöverskott, enligt den diskussion som då fördes om nettodebitering.

I dagsläget är det oklart om det blir någon nettodebitering eller inte. Skatteverket tycker att det strider om gällande regler för betalning av energiskatt och vi väntar nu på ett utspel från Näringsdepartementet i frågan.

Sveriges första plushus på årsbasis ligger i Åkarp i Skåne.

2 reaktion på “Blir vi ett plushus under maj?

  1. Pingback: Blir vi ett plushus under maj? II | Bengts villablogg

  2. Pingback: Blir vi ett plushus under maj? II | Bengts nya villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *