Nord Pool spotpris

En vanlig ersättning när man säljer överskottet av solel är Nord Pool spotpris med eller utan avdrag. Vi säljer till Bixia och får Nord Pool spotpris per timme utan avdrag.

Diagrammet nedan visar Nord Pool spotpris (”Area price”) per timme under de två första veckorna i maj. Priserna var som högst under förmiddagen, då medelpriset under perioden var 51 öre/kWh mellan kl 09 och kl 10, exklusive moms. Under dagen sjönk priset sakta till 47 öre/kWh mellan kl 15 och kl 17 för att sedan öka till 50 öre/kWh mellan kl 20 och kl 22 och därefter sjunka under natten. Medelpriset hade ett minimum på 41 öre/kWh mellan kl 03 och kl 04. Medelpriset under dessa veckor varierade alltså 10 öre/kWh, exklusive moms, under ett dygn.

I framtiden kommer vi att få ett elpris som varierar per timme. Tanken är att genom att göra saker som inte är tidskritiska ska konsumenten spara pengar genom att använda billigare el och toppeffekterna under ett dygn kan minskas genom att elanvändningen flyttas från nuvarande tider med hög effekt till tider med lägre effektbehov, vilket skulle minska belastningarna på nätet.

Om elanvändarna ska förmås ändra sitt beteende behövs sannolikt mycket större prisvariationer. Eller skulle du flytta på exempelvis din tvättmaskinskörning (som drar 0,6 eller 1,4 kWh för 4 kilo tvätt i 40 respektive 60 grader enligt Luleå Energis hemsida) från kvällen till natten och spara 7-16 öre per tvätt om timpriserna skulle följa Nord Pools timpriser?

Nord Pool spotpris.

Nord Pool spotpris.

2 reaktion på “Nord Pool spotpris

  1. Du säger exklusive moms, vad innebär det i plånboken skattat och klart per kw/h

    Måste man starta ett företag för att sälja sin el?

    • Du hittar färskare info om du tittar under “Köpare solel“. Där står också hur det förhållar sig med moms. Det går bra att sälja el som privatperson också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *