Jämförelse av fem solcellsanläggningar

I figuren nedan har lagt in solelproduktion i form av kWh solel per installerad kW för fem olika anläggningar. På det viset kan man jämföra data från olika anläggningar. De jag har jämfört är

 • 3 kW anläggning på ABB Corporate Research, Västerås, som togs i drift i maj 2005. 40 graders lutning mot horisontalplanet och orientering 5 grader mot sydost (korrigerat värde 2011-11-24).
 • 10 kW anläggning i Finnängen utanför Linköping som togs i drift 2010. 27 graders lutning och orientering 16 grader mot sydväst. Det är Andreas Molin som delat med sig av driftdata.
 • 10,08 kW anläggning på KTH som togs i drift 2010. 42 graders lutning. Den anläggningen har likadana växelriktare som vi har, Sunny Boy 3000 TL och den har också 3,36 kW per växelriktare.
 • Vår 3,36 kW anläggning som togs i drift 28 oktober 2010. 27 graders lutning. Brukar säga att taket är vänt rakt mot söder. När jag kollade med en kompass idag visade det sig att det är orienterat 5 grader mot sydost, men det är så liten avvikelse att det inte påverkar årsproduktionen.
 • Tillägg 9/5. 12,96 kW anläggning på Bua kyrka norr om Varberg som togs i drift oktober 2009. 45 graders lutning och orientering 35 grader mot väster. Taket är skuggfritt och kyrkan ligger på en halvö bara någon kilometer från havet, vilket ger soligt väder. Data kommer från Soldata.se.

Det visar sig att vi och Finnängen är otroligt lika. KTH-anläggningen är outstanding hittills (tillsammans med Bua kyrka), men så sitter den också oskuggat. KTH bör passera 1000 kWh/kW, vilket är riktigt bra. Vi får vara väldigt nöjda om vi passerar 900 kWh/kW, viket är mera än vad jag räknat med på grund av vår beskuggning morgon och kväll samt att vi teoretiskt tappar 2% i årsproduktion på grund av att vår taklutning är lägre än den optimala 41 grader.

Jämförelse av solelproduktion för fem olika solcellsanläggningar.

Jämförelse av solelproduktion för fem olika solcellsanläggningar.

8 reaktion på “Jämförelse av fem solcellsanläggningar

 1. Pingback: Jämförelse fem solcellsanläggningar – vilken är bäst i Sverige? | Bengts villablogg

 2. Pingback: Jämförelse fem solcellsanläggningar – vilken är bäst i Sverige? | Bengts villablogg

 3. Pingback: Jämförelse fem solcellsanläggningar – vilken är bäst i Sverige? | Bengts villablogg

 4. Pingback: Jämförelse fem solcellsanläggningar – svenskt rekord 2011! | Bengts villablogg

 5. hej, om några månader har vi en till anläggning att jämföra med. Jag bor på Ekerö och vi kommer att sätta upp 2,3 kW anläggning på vårt tak. Fick bidraget klart från länsstyrelsen precis innan jul.

 6. Pingback: Jämförelse fem solcellsanläggningar – svenskt rekord 2011! | Bengts nya villablogg

 7. Pingback: Jämförelse fem solcellsanläggningar – vilken är bäst i Sverige? | Bengts nya villablogg

 8. Pingback: Jämförelse fem solcellsanläggningar – vilken är bäst i Sverige? | Bengts nya villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *