Egen El bygger Sveriges största solcellspark!?

I går kom ett nyhetsbrev från Egen El. Där skriver man att av moderbolaget ETC har gett Egen El i uppdrag att bygga Sveriges största solcellspark!

Inget nämns om storleken på parken eller var den ska byggas. Sveriges största solcellsanläggning sitter på Rosenlundsbadet i Jönköping. Den anläggningen har en effekt på 175 kW.

ETC Sol:s webbsida står att man samlat in 4 miljoner på fem veckor. Med en enkel kalkyl inser man att detta inte räcker till att bygga Sveriges största solcellsanläggning, men man kanske räknar med att få in pengar så att det räcker till det efter ytterligare en tids insamling?

Den största solcellsanläggningen i Norden på 181 kW finns hos ABB i Pitäjänmäki, Finland. Så man får väl se till att bräcka den anläggningen. Om man nu hinner först, det har glunkats en tid om andra stora anläggningar i Sverige…

3 reaktion på “Egen El bygger Sveriges största solcellspark!?

  1. Det byggs för närvarande en i Umeå i Ålidhem som blir 2800 kvadratmeter när den är klar…

    • Tack! Det står i en artikel att det är 1804 moduler och i den andra att modulerna är på 245 W så det blir 442 kW noga räknat. Klart störst i Sverige. Med den angivna kostnaden på 8,5 miljoner kronor blir det 19 230 kr/kW. Framgår inte om det är med eller utan moms.

      Finns även ett inslag i SVT. Där anges att man räknar med 350 000 kWh/år, vilket skulle motsvara 792 kWh/kW och år. Det verkar vara ett alltför försiktigt antagande. Borde ligga på 900-1000 kWh/kW och år (400 000 – 440 000 kWh/år) om man antar anläggingen är optimalt orienterad och utan skuggning.

      Det höga investeringsstödet på 3,35 miljoner kronor beror på att man delat upp anläggningen på mer än en fastighet. I nuvarande förordning för investeringgstöd till solceller, som började gälla 1 november 2011, är stödet maximerat till 1,5 miljoner kronor per fastighet om solcellssystemet byggs på mark och i den föregående förordningen var det max 2 miljoner kronor per fastighet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *