All time high för solcellerna – 17 kWh

Ännu en heldag med sol, vilket väder vi har! Solcellerna slog idag nytt rekord med 17,35 kWh och raderade ut föregående rekord, som sattes igår med 16,68 kWh. Maximala effekten var 2876 Watt. Den högsta temperaturen mätt på baksidan av en av modulerna var 43,6 grader, vilket var runt 25 grader högre än lufttemperaturen i skuggan.

Solinstrålningen i modulplanet uppmättes till 926 W/m2 som mest under dagen enligt SMA:s referenssolcell. Man ska dock ta detta värde med en brasklapp eftersom jag inte vet hur noggranna värdena är för solinstrålningen med denna referenssolcell. Referenssolcellen sitter högt på taket och är inte lika påverkad av skuggning från omgivande träd som de nedersta solcellsmodulerna är.

Ett mål vid dimensionering av solcellsanläggningen var att klara månadsbehovet av energi under juni-juli med hjälp av våra solfångare (för varmvatten) och solceller. Under de fyra somrar vi bott i huset har vi i genomsnitt köpt 12,5 kWh/dygn under juni och juli, varav vår FTX-ventilation drar 3,4 kWh/dygn. Med de dagsvärden vi haft de senaste dagarna skulle vi utan vidare klara oss utan köpt el under sommaren, om det vore möjligt att lagra solelen på ett billigt och enkelt sätt för nattens behov.

Effekt från växelriktarna 23 april 2011.

Effekt från växelriktarna 23 april 2011.

Temperatur på baksidan av en solcellsmodul 23 april 2011.

Temperatur på baksidan av en solcellsmodul 23 april 2011.

Solinstrålning i modulplanet 23 april 2011.

Solinstrålning i modulplanet 23 april 2011.

4 reaktion på “All time high för solcellerna – 17 kWh

 1. Hej Bengt!
  Det är ganska stor skillnad mellan dina grafer “Solinstrålning” och “Växelriktareffekt”. Kanske går det att optimera dina strängar bättre. Kanske rent av fundera på fler strängar än två, tex fyra – både sidlänges och höjdled = 2 x 2.

  Om denna skiss visar hur dina PV-paneler (P) sitter på taket, hur är dina strängar kopplade?
  PPPPPP-PPP
  —–PP–PPP

  mvh Peter

 2. Vi har två strängar som är kopplade enligt bilden på sidan “Fakta solceller”. Eftersom SMA anger minst 188 V i “Recommended range at nominal power” måste vi ha minst sex moduler i serie och därför kan vi inte ha fler än två strängar.

 3. Hej Bengt!

  Fråga: I vilken grad är dina solcellspaneler skuggade? (svar nedan)

  En jämförelse mellan två anläggningar, den ena delvis skuggad, den andre inte:
  (du fick all-time high igår, jag idag, samplat senaste veckan)
  Anl. 1 (Bengt): 17,35 kWh / (3,36 kWp * 96,3%) = 5,35 Wh/Wp dygnsnotering
  Anl. 2 (Peter): 3,92 kWh / (0,63 kWp * 92%) = 6,76 Wh/Wp dygnsnotering

  I vilken grad är anl. 1 skuggad? Jo: (6,75 -5,35) / 6,75 = ~20%.

  Svar: Dina solcellspaneler är skuggade till 20%. I alla fall så här års.

  Denna siffra kommer sannolikt att minska något mot sommarsolståndet. Men sett som en årsgenomsnittsiffra så är nog 20% en rimlig.

  Ett sätt att få ner skuggningsgradssiffran är att plocka fram motorsågen! 😉

  mvh Peter

  • Man måste även ta hänsyn till att våra tak har olika lutningar (42 grader hos dig och 27 grader hos oss) och därför ska ditt tak ge en högre solelproduktion i dagsläget även om vi inte hade någon delbeskuggning.

   Skillnader i solcellernas temperatur på ditt och vårt tak kan även det påverka jämförelsen lite grann.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *