Solelproduktion mars 2011 – Summering

Fick timdata för uttag från elnätet (branschspråk för den el vi köpt) och inmatning av överskott av el från våra solceller till elnätet för mars från Per Holmquist, Vattenfall. Med hjälp av dem och data från solcellsanläggningen gjorde jag en sammanställning tillsammans med en jämförelse för november 2010-februari 2011.

Nu börjar det märkas att vi är självförsörjande vissa timmar! Tyvärr matas en hög andel överskottsel in på nätet, 44% under mars och det lär bli ändå mera under sommaren.

  Nov 2010 Dec 2010 Jan 2011 Feb 2011 Mar 2011
Solelproduktion (kWh) 52,71 18,87 48,09 129,93 292,32
Tid med solelproduktion (timmar, % av månad) 124 (17%) 107 (14%) 145 (19%) 228 (34%) 354 (48%)
Maximal timproduktion av solel (kWh) 1,95 1,04 1,68 2,35 2,84
Maximal timinmatning till nätet (kWh) 1,3 0,1 0,7 1,0 2,0
Solelinmatning till elnätet (kWh, % av solelproduktion) 18,0 (34%) 0,5 (0,7%) 8,4 (17%) 16,8 (13%) 129,1 (44%)
Tid med solelinmatning till nätet (h, % av månad) 37 (5,1%) 5 (0,7%) 29 (3,9%) 47 (6,8%) 163 (22%)
Tid vi var självförsörjande med el (h, % av månad) 2 (0,3%) 0 0 2 (0,3%) 43 (5,8%)

Under mars köpte vi 1661 kWh el till vårt hus (163 m2 boyta) och separat förråd (50 m2 uppvärmd yta till 7-8°), vilket är det lägsta värdet sedan vi flyttade hit oktober 2006. Under 2007-2010 köpte vi 1715-2157 kWh under mars månad. Solcellerna gav i år ett nettotillskott under mars på 163 kWh. Utan solcellerna hade det alltså blivit 1824 kWh köpt el. Dessutom matade vi in 129 kWh till nätet. Vad de är värda vet jag inte nuläget (vi får Nord Pool spotpris per timme från Bixia).

Solelproduktion under mars per dygn.

Solelproduktion under mars per dygn.

Solelproduktion under mars per timme.

Solelproduktion under mars per timme.

8 reaktion på “Solelproduktion mars 2011 – Summering

 1. Hej Bengt och alla!

  Idag 11:a april 2011 har jag läst det senaste som finns att läsa på hemsidan http://www.solelprogrammet.se. Det som är intressant är att priserna sjunker nu på solcellspaneler. 2009 sjönk de ordentligt och nu när Kina och Asien generellt kommer med i bilden så torde de sjunka en bit till framöver.

  En graf som visar Systempriser i presentationen “Läget på solcellsmarknaden 2010” visar på kraftigt sjunkande priser på system för solcellsel. En slutsats är att idag är priserna fortfarande på tok för höga, trots eventuella solcellsbidrag. Man får aldrig igen pengarna. Aldrig. De anläggningar som installeras görs av personer som fått “solcellsfrossa”, dvs personer som är intresserade av tekniken som sådan, inte att det ska löna sig, de vill ha en egen ‘experimentanläggning’ – kosta vad det kosta vill !!!

  En gissning är att systempriset för en solcellsanläggning år 2015 eller så möjligen kan vara lönsam, då med nettomätning. Om inte nättomätning kommer till stånd i detta U-land Sverige så dröjer det flera år ytterligare innan solcellsel ‘lönar’ sig, säg år 2018.

  Hoppas att Sverige som U-land i ett solcellsperspektiv skärper sig så att branschen sätter fart även i Sverige och att allt detta bidrar till ökad produktionsvolym av solceller. Det är ju helt klart så att ‘learning curve’ är volymsrelaterad (MWp/år produktion av solcellspaneler).

  Det är ju som Ida sjunger, det blir inte sommar om ingen sätter fart! De regimer vi haft sista 10 åren är måttligt intresserade att sätta fart. Men långbänk, det är kul det!

  mvh Peter

  mvh Peter

  • Peter,
   Jag tycker du är alldeles för kategorisk. Har du någon kalkyl som stödjer ditt påstående ” ”…trots eventuella solcellsbidrag. Man får aldrig igen pengarna. Aldrig.”?

   ”de vill ha en egen ‘experimentanläggning’ – kosta vad det kosta vill !!! ” kanske stämmer för dig, men inte för oss.

   Sverige är ett litet land och även med en satsning som skulle vara låt säga 100 gånger större, vilket skulle ge ca 100 MW per år i installerad effekt, skulle det fortfarande vara mindre än 1% av världsmarknaden. Det skulle rimligen inte påverka priserna nämnvärt på världsmarknaden för solcellsmoduler, men det skulle göra att svenska systemleverantörer skulle kunna köpa större partier moduler och därmed få billigare modulpriser vilket skulle leda till billigare solcellsinstallationer i Sverige. Däremot finns det fortfarande en hel del att göra för att förenkla för husägare att producera sin el, som skulle göra att de kan känna att de bidrar till en omställning till förnyelsebar energi.

 2. Bengt, det är synd att 44% av din elproduktion under mars månad går ut på nätet istället för att kunna förbrukas i ditt hus. Har du kollat upp om din mätare från Vattenfall gör en summering av faserna, eller om du skickar ut överskott på en fas samtidigt som du köper in el på en annan fas? Jag har fortfarande inte fått svar från min elnätsleverantör vilken typ av mätare jag kommer att få.

  Till Peter vill jag skriva att jag gärna skickar över min investeringskalkyl på de solpaneler som jag kommer installera inom kort. Då räknar jag ut att priset per kWh blir ca 1kr/kWh med ev bidrag resp 2kr/kWh utan bidrag under en 25-år-period. Det tycker jag är lockande! (Det bygger på månadsvis nettodebitering, som jag hoppas snart blir verklighet). Vad tror du själv att elpriset ligger på om 25 år? 🙂

  mvh Ola

  • Hej Ola,
   Att det skulle bli en stor andel inmatning till nätet är ingen överraskning. Har räknat med att mer än hälften av solelen kommer att vara överskott som matas in på nätet, tilll våra närmaste grannar. Räknar med att nettodebitering kommer förr eller senare. Under tiden säljer vi överskottselen till Bixia.

   Det besked jag fick från Vattenfall, som i och för sig i första hand gällde deras elmätare på regionnätet, var att det inte spelar någon roll om solcellsanläggningen ansluts 1- eller 3-fasigt eftersom deras mätare summerar över de tre faserna, se inlägg från 22 februari.

   Eftersom vi under flera dagar under mars haft 3-5 sammanhängande timmar mitt på dagen utan elköp tyder det väl på elmätaren summerar över faserna. Om nu inte alla elanvändare mitt på dagen när vi inte är hemma (i första hand FTX-ventilation = ca 140 Watt, frys och kyl) råkar vara på samma fas som solcellsanläggningen, det verkar otroligt tycker jag men jag har inte kontrollerat detta.

   • Tack för svaret, Bengt!
    Jag räknar med nettodebitering inom något år också. Då spelar det ju ingen roll vilken typ av mätare man har eller när man förbrukar sin producerade el. Idag fick jag iallafall bygglov beviljat för solcellsanläggningen och på torsdag ska jag hålla föredrag på miljöpartiet i Lund om hur man praktiskt går till väga för att bli sin egen solelsproducent! 🙂

    • Låter bra med ditt föredrag! Kunskapsläget vad gäller solenergi behöver verkligen förbättras i Sverige, liksom villkoren för små elproducenter…

 3. Vem som helst kan ju ansluta sig till DinEls årsnettodebitering, så varför testar ni inte detta sålänge. Såvida det är en anläggning under 6 kW så ska det vara lugnt. Jag har startat en liten webshop för den som är sugen på billiga svenska solceller…

  ppam.jetshopmini.se

  • För vår del finns det flera orsaker varför vi inte byter till DinEl:
   1. Erbjudandet gäller bara om man köper el av DinEl. Eftersom vi är delägare i O2 ekonomisk förening och därmed köper vår el i form av vindel är det krångligt att byta elleverantör (vi måste sälja våra vindkraftsandelar) och ingen ekonomisk vinst med att byta elleverantör (vår vindel är billigare än normalpriset).
   2. Din El:s avtal gäller ett år. Vad som händer därefter vet vi inte.
   3. Vi vet inte heller om det kommer något förslag om nettodebitering eller något motsvarande under det kommande året.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *