Försiktig inledning på aprils solelproduktion

Aprils solelproduktion har börjat i ett relativt långsamt tempo. 70 kWh hittills med ett snitt på 7 kWh/dag och bästa dag igår med 14,12 kWh. Om det skulle fortsätta likadant skulle det bli 210 kWh för månaden, men det bör förstås bli en ökning av tempot med ökande solhöjd och daglängd under månaden. Väderprognoserna förutspår dessutom rätt soligt väder under den kommande veckan vilket bör ge en klar ökning i solelproduktion.

De beräknade värdena från Sunny Portal (baserat på mitt relativt försiktiga antagande om 800 kWh/kW och år), PVGIS, PVsyst och Solelekonomi 1.0 förutspår 324, 336, 368 respektive 465 kWh i solelproduktion under april. För att nå dessa värden krävs i genomsnitt 12,7, 13,3, 14,9 respektive 19,8 kWh/dag under resten av månaden för att nå prognoserna. Det är därför troligt att april månads solelproduktion kommer att bli lägre än alla prognoserna. Man får komma ihåg att vi tappar en del på grund av skuggande träd under morgon och kväll och att hänsyn till skuggningsförluster saknas i de beräknade värdena från PVsyst och Solelekonomi.

Vårs sädesärlor är förresten tillbaka från sin vintersemester. Fyra år i rad har de häckat på sydsidan av vårt tak, under takpannor på den sneda delen av taket som vetter mot solfångarna. Idag såg jag att en av dem gick i den spalt som finns mellan solcellsmodulerna och tegeltaket. Undrans om den lurade på att bygga bo under solcellsmodulerna? (Fick förklaringen morgonen efter,  såg då att båda sädesärlorna tog bomaterial under modulerna och gick iväg mot den vanliga boplatsen).

PS. Lade till några färska bilder till inläggen från 5-6 april och justerade texten om solcellsanläggningen på Helags topp, som visade sig ha en annan användning än vad jag först skrev.  

Sädesärla (hane) på vårt tak. 24 april 2010.

Sädesärla (hane) på vårt tak. 24 april 2010.

 

En reaktion på “Försiktig inledning på aprils solelproduktion

 1. Hej Bengt!

  Jag läser med intresse din Blogg.

  Jag har själv en liten solcellsanläggning på taket sedan 5 år tillbaka!!! Denna kom till lite av en slump, jag tyckte det vore kul med en liten ‘experimentanläggning’ för att se hur mycket det ger och skaffa egen erfarenhet. Jag har endast 3 stycken solpaneler av typ Sanyo HIP-210NHE1, dvs totalt 630 Wp.

  Jag har fört statistik månadsvis senaste 5 åren för min el från dessa solceller. Min årliga solel är 600 kWh. Växelriktaren är SMA:s minsta som fanns då, SB700.

  Det vore intressant om du kunde beskriva din anläggning med avseende på hur du planera och tänkt kring skuggning. Jag har solceller på båten sedan 20 år tillbaka och jag vet att skuggning är förödande.

  Har du flera grupper av solcellspaneler, tex med flera strängar eller flera växelriktare? Det värsta som kan hända är tex om du har en lyktstolpe eller en skorsten en bit bort som skuggar anläggningen flera timmar, trots att bara en strimla lika bred som en solcell (en kiselbricka i panelen) är skuggad. Då lönar sig grupperingar av olika slag. Det är ju bättre att en sträng ger full kräm medans en annan är skuggad, jämfört med om alla är seriekopplade att ingen panel ger full kräm.

  Dina träd du pratar om, är det diffus skuggning större delen av dagen, eller är det ordentlig skugga morgon och kväll? Har du funderar på att skaffa motorsåg?

  mvh Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *