Snön på solcellerna töade bort

Igår kom runt en dm snö. En del av snön hade glidit av från solcellsmodulerna av sig självt och jag hade sopat bort lite i nederkant igår kväll, men det var fortfarande mycket snö på solcellerna på morgonen, se bild. Passade på att göra lite experiment hur mycket snöborttagning på olika moduler påverkade effekten. När jag sopade bort snö på de moduler som delvis var snötäckta ökade effekten till en början inte så värst mycket, det var först när den sista modulen i en sträng gjordes snöfri som det blev en mera märkbar ökning.

Vårt snedtak mitt på huset hindrar tyvärr snön från att glida av från en del av solcellsmodulerna, se bild. Men det blev så varmt av solinstrålningen att snön töade bort tämligen snabbt.

Trots snöhinder på morgonen blev det 12,01 kWh under denna soliga och vackra dag. Effekten toppade på 2672 Watt under 5-minutersintevallet 11.50-11.55. Temperaturen mätt på en av modulernas baksida toppade dock först 12.50-12.55 med 30,3°C.  

Snö på solcellerna på morgonen (kl. 08:27).

Snö på solcellerna på morgonen (kl. 08:27).

Snö hindras att glida av en del av modulerna av snedtaket (kl. 10:17).

Snö hindras att glida av en del av modulerna av snedtaket (kl. 10:17).

Stjärtmesar vid fågelmatningen. En favorit!

Stjärtmesar vid fågelmatningen. En favorit!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *