Konferensbesök på Energiutblick idag

Var på Energimyndighetens konferens Energiutblick i Göteborg idag och höll föredraget ”Konsekvenserna av avräkningsperiodens längd vid nettodebitering” på sessionen ”En bärkraftig solcellsmarknad i Sverige”. Lång dag med uppstigning 05.00 och hemkomst 22.10…

ABB visade upp en ny växelriktare för solcellsanläggningar. Det var en 8 kW växelriktare ur serien PVS300, som kommer att ha växelriktare från 3,3 kW till 8 kW.

Adam Hultqvist, Uppsala Universitet, berättade om den pågående studien ”Erfarenheter från internationella stödsystem” inom Elforsk SolEl-program. En intressant detalj var att Danmark blivit anmälda till EU för sin nettodebitering av små elproducenter, men de blev friade! Därmed verkar Skatteverkets invändning att nettodebitering skulle strida mot EU:s direktiv inte stämma.

Adam hävdade även att solel ger ett sänkt elpris i Tyskland när man ersätter kol- och kärnkraft med solel. Stödet till solel (och andra förnyelsebara energislag) blir visserligen en större andel av det tyska elpriset men om elpriset blir lägre än utan solel blir det ända till fördel för elkonsumenterna. Jag skulle gärna se en vidare analys i den kommande rapporten av hur man kommit fram till denna slutsats.

Marika Edoff, Uppsala Universitet, höll föredraget ”Senaste nytt på solcellsmarknaden”. Hon nämnde att det inför 2011 fanns stora lager hos modultillverkarna. Min slutsats av detta är att det i sådana fall borde betyda att modulpriserna kommer att fortsätta att sjunka under 2011!

2 reaktion på “Konferensbesök på Energiutblick idag

  1. Hej! Här kommer min analys om elpriset i Tyskland:

    Anledningen till att elpriset ändå blivit billigare i Tyskland beror på att elpriset var väldigt högt i Tyskland dagtid tidigare. Då elmarknaden inte har mer effekt än gasturbiner blir priset väldigt högt. Nu har Tyskland fått in soleffekt som kapar dessa toppar vilket bidragit till att dra ned elpriset.

    /
    Andreas Molin

  2. Billigare? Elpriset i Tyskland har ökat kontinuerligt i Tyskland sedan åtminstone 2004 enligt en kurva som Hubert Aulich, Crystalox, visade under konferensen PVSEC 2010 (föredrag 2BP.1.2). Han jämförde där de tyska hushållens elpriser med ”feed-in tariffs” (FIT) och förutspådde att FIT kommer att vara lägre än hushållens elpris 2013.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *