DinEl ersätter överskottsel lika som vid nettodebitering

DinEl (Göteborg Energi) gjorde idag en pressrelease där man säger att man för överskottsel som matas in på nätet ”…kompenserar hela produktionen till samma pris som kunden får betala till oss.” Man gör det genom att ge kunden ett högre elpris än Nord Pool spotpris. Detta är alltså inte renodlad nettodebitering, eftersom elproducenten betalar energiskatt som vanligt på all levererad el , men genom detta upplägg blir det ekonomiska utbytet för kunden samma som vid nettodebitering. Detta utan att Skatteverket reser ragg… Smart tänkt! Men det visar också vilka problem som finns i frånvaron av nettodebitering, som vore den enklaste lösningen.

DinEl:s erbjudande gäller för de 100 första kunderna, under avtalstiden (framgår inte om den är begränsad, men eftersom det nämns två gånger i pressreleasen får jag nästan det intrycket) och om anläggningen är på max 6 kW. Det framgår inte om man måste byta till DinEl för sina elköp. Vad som gäller om man producerar ett överskott under en månad nämns inte i pressreleasen. Som vanligt är det väl under förutsättning att man är nettokonsument av el under ett år.

2 reaktion på “DinEl ersätter överskottsel lika som vid nettodebitering

 1. Hej Bengt
  Roligt att du har snappat upp vårt avtalserbjudande. Du nämner några frågeställningar på slutet i ditt inlägg som jag gärna vill svara på.
  Erbjudandet innebär att du tecknar ett avtal med DinEl med Fast Elpris och Lokal VindEl i ett år för din förbrukning. För din egen produktion får du sedan ersättning till samma pris som du betalar till DinEl för din konsumtion. Om produktionen vid något tillfälle under avtalsperioden blir större än konsumtionen kan den “sparas” till senare. Lite mer om förutsättningarna hittar du under http://dinel.se/Templates/Public/Pages/Page.aspx?id=4176

  Med det här erbjudandet vill vi i det korta perspektivet bidra till en bättre ekonomisk kalkyl för de kunder som är framåt och redan nu satsar på området. I det långa perspektivet vill vi gärna medverka till en debatt som kan förändra de regelverk som nu finns så att de blir enklare och bättre.

  Mvh
  Lena Moberg, DinEl

 2. Pingback: Karlstad börjar med nettodebitering | Bengts villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *