Verkningsgrad för växelriktaren beräknad

I inlägget från 10 februari skrev jag att växelriktaren är en nyckelkomponent i anläggningen. Jag var lite hängig idag så jag tog det lugnt och roade mig med att läsa av spänningarna till (DC) och från (AC) växelriktare som jag kan läsa av via Sunny Webbox. Genom att dividera AC-spänningen med DC-spänningen får man växelriktarens verkningsgrad, det vill säga hur stor del av solcellernas energi som omvandlas till i huset användbar energi. Mellanskillnaden blir en omvandlingsförlust, som blir till värme i vår groventré där växelriktaren sitter.

Eftersom det under eftermiddagen mulnade kom solcellernas effekt att variera och den kunde ändra sig rejält på bara några sekunder när det kom moln. Jag läste av 629 värden. Webboxen loggade medelvärden för 123 stycken 5-minutersintervall under dagen, se jämförelse mellan mina avlästa värden och de loggade värdena i diagrammet här nedan. I diagrammet är några udda värden raderade, kan diskuteras om det var korrekt att ta bort alla dessa udda värden med tanke på kurvor jag senare sett från andra liknande undersökningar. Det är onekligen en väldigt mycket enklare väg att ta ut värden från loggern, men man får då inte med de snabba variationerna på sekundbasis. Notabelt var att den högsta medeleffekten under ett 5-minutersintervall var 2563 Watt, medan jag noterade ögonblicksvärden som var hela 3011 Watt som mest, mer om detta en annan dag.

Enligt ett diagram i den tekniska manualen för vår växelriktare Sunny Boy 3000TL-20 från tyska SMA borde verkningsgraden börja sjunka vid ungefär 1500 Watt vid den inspänningen vi har (ca 250 Volt), se nedanstående figur. De avlästa värdena började dock minska först runt 300 Watt.

Från min kurva beräknade jag växelriktarens Euro-verkningsgrad till 96,7%, vilket är lite bättre än specifikationens 96,3%. Den formel jag använde för beräkningen var:

ηEURO = 0,03×η5% + 0,06×η10% + 0,13×η20% + 0,1×η30% 0,48×η50% + 0,2×η100%

Där exempelvis η5% är verkningsgraden vid 5% av nominell maxeffekt för växelriktaren. 

Verkningsgrad för vår växelriktare vid olika effekter

Verkningsgrad för vår växelriktare vid olika effekter

Verkningsgrad för växelriktare Sunny Boy 3000TL

2 reaktion på “Verkningsgrad för växelriktaren beräknad

  1. Pingback: Hur mycket solel blir det en mulen vinterdag? | Bengts villablogg

  2. Pingback: Solceller – svar på vanliga frågor | Bengts villablogg

Kommentarer inaktiverade.