Nya växelriktare för solceller från ABB

I Sverige finns inga tillverkare av växelriktare för solcellsanläggningar. Särklassig världsetta är tyska SMA. I en pressrelease från 17 januari skriver man att försäljningen för 2010 uppskattas ligga i den övre delen av intervallet 1,7-1,9 miljarder Euro! EBIT (Earning Before Income Tax) uppskattas hamna i den lägre delen av prognosintervallet 26,5-28,5%. Detta rekordresultat är det bästa SMA har gjort. För 2011 förväntas försäljningen bli 1,5-1,9 miljarder Euro och EBIT sjunka till 21-25%, på grund av ”changes in the competitive solution” = ökad konkurrens om man ska tala klarspråk. Tros detta förväntas alltså EBIT ligga över 20%. Det är enastående, men visar också att det finns utrymme för sjunkande priser på växelriktare i framtiden.

ABB kommer i år att börja sälja en serie nya växelriktare för småskaliga solcellsanläggningar. De kommer att ha effekterna 3,3, 6 respektive 8 kW. På ABB, Corporate Research, i Västerås håller en ny 11 kW solcellsanläggning att uppföras. Häromdagen kom tre av ABB:s nya växelriktare och de är de första som levererats till Sverige vad jag vet. De kommer från pilotproduktionen, den kommersiella produktionen är inte igång ännu. När de kommer till Sverige vet jag inte och priset är inte fastställt. Sverige är en mycket liten marknad för solcellsystem och därför kommer lanseringen i Sverige att dröja lite. Först satsar man på de stora solcellsländerna i Europa.

Sedan tidigare har ABB växelriktare i serien PVS800 med 100-500 kW effekt. En 100 kW växelriktare från ABB finns i drift i värmländska Glava Energy Center, där man har 108 kW solceller installerade. På deras hemsida finns för övrigt ett lite pinsamt fel, där man uttrycker ”Momentary power” (momentan effekt) i kWh, fast siffervärdet på 3019 kan inte var kW (möjligen W?), så det är oklart vad man menar egentligen. Märkvärdigt vad svårt det ska vara att skilja på effekt (W) och energi (Wh)…

Säljansvarig i Sverige för ABB:s växelriktare är Lars Lithner, Västerås.

En reaktion på “Nya växelriktare för solceller från ABB

  1. Hej Bengt!
    Läser med intresse din blogg. Min uppfattning är att Sverige i stora stycken är ett U-land. Det gäller i högsta grad regler för små elproducenter, helt efterblivna. Eftersom Sverige är ett U-land så har vi ingen industri alls kring växelriktare tex. Vår tillverkning av solcellspaneler är mediokra och dyra, jämfört tex med Sanyo och deras nya fabrik i Ungern för deras HIT-paneler.
    mvh Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *