Februari på väg att överträffa prognosen!

I mina prognoser över vår solelproduktion har jag gissat på 800 kWh/kW med ledning av driftdata från ABB Corporate Research 3 kW anläggning och med tanke på att vi har skuggning morgon och kväll, som drar ner elproduktionen. Med 3,38 kW installerat skulle årsproduktion då bli 2700 kWh. När jag matade in 800 kWh/kW i Sunny Portal gjordes där en uppskattning av produktionen per månad utifrån detta värde. Hittills har november, december och januari alla gett lite högre värden än denna uppskattning. För februari är uppskattningen 116,58 kWh. Det kommer vi att slå!

Till och med 16 februari har vi producerat 63 kWh. Tittar man på väderprognosen för Västerås på yr.no förutspås sex av de nio närmaste dagarna att bli soliga. Om denna väderprognos slår in kommer vi lätt att slå Sunny Portals uppskattning. Yiihaaa…

Vi  kommer troligen även att nå PVGIS prognos på 121 kWh medan PVSyst prognos på 129 kWh blir tuffare. PVSyst prognos gäller för oskuggat system. Vårt system skuggas morgon och kväll och därför bör vi ligga lägre än PVSyst prognos, om nu inte februari blir en soligare månad än genomsnittet.  

Solelproduktion under februari

Solelproduktion under februari

2 reaktion på “Februari på väg att överträffa prognosen!

  1. Du skriver att du matat in 800 kWh/kW i Sunny Portal. Är det ett beräkningsprogram?

    • Sunny Portal är i första hand ett sätt för en ägare av en SMA-växelriktare att visa data för solelproduktionen från sin solcellsanläggning. Man kan även välja att visa data offentligt. Här är vår solcellsanläggning på Sunny Portal. Som ägare av en SMA-växelriktare har man också möjlighet att som inloggad användare av Sunny Portal under Configuration – Plant Properties – Parameters – Specific Annual Yield ange en uppskattad solelproduktion som kWh/kW för sin solcellsanläggning. Då beräknas en månadsfördelning av solelproduktionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *