Andra intäkten från solcellerna – 68 öre från Vattenfall

Från och med 1 april 2010 är nätägaren skyldig att betala en ersättning för inmatad el. Vår nätägare Vattenfall betalar 7,5 öre/kWh i ”energiersättning”. För de 9 kWh vi matade på nätet under januari kunde vi därmed raka in 68 öre.

Läs mera om bakgrunden till denna ersättning i inlägget från den 13 januari.

Denna ”energiersättning” har inget att göra med den ersättning vi får för elhandeln av vår inmatade solel, som sköts av Bixia.

2 reaktion på “Andra intäkten från solcellerna – 68 öre från Vattenfall

  1. Fick häromdagen reda på att mitt nätbolag här i Skåne ligger lite under och betalar 5,25 öre per kWh som matas in till deras nät.

  2. Priserna varierar mellan olika nätägare. Mälarenergi betalar 4,625 öre/kWh, inkl. moms, under låglasttid och 12,125 öre/kWh under höglasttid för en anslutning till lågspänningsnätet. Med höglast avses måndag–fredag klockan 06–22 enligt svensk normaltid under månaderna november–mars. Övrig tid är låglast. För en 3 kW solcellsanläggning vi haft på ABB, Corporate Research, sedan 2005 har ca 90% av all solel genererats under låglasttid och då blir ersättningen i medel 5,4 öre/kWh under 2011.

    Nu spelar det inte så stor roll om detta pris varierar 1-3 öre/kWh mellan olika nätägare, för en normal husägare skulle det bara röra sig om skillnader med några kr eller maximalt några tior per år. Med full nettodebitering, hos både nätägare och elhandlare, skulle solelen bli lika mycket värd som den köpta elen och det är dit vi borde sträva.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *