Vill du veta solinstrålningen hemma på ditt tak?

Det är gjort i en handvändning att ta reda på med iSolBuddy i din iPhone. Efter det att du laddat ner applikationen till din iPhone behöver du bara lägga telefonen på ditt tak och då visas hur mycket solinstrålning ditt tak tar emot per månad och år i kWh per kvadratmeter. Det häftiga är att denna applikationen är helt gratis!

Magi? Nej, inte alls. Telefonens GPS ger din position. Denna information skickas till databasen Satel-Light. Den innehåller solinstrålningsdata för Europa hämtade från satellitbilder där man studerat molnigheten för åren 1996-2000, med 5 kilometers upplösning och med intervall per halvtimme. Telefonens inbygga accelerometer och magnetometer ger lutning och i vilket väderstreck telefonen är orienterad. Därmed kan solinstrålningsdata för just ditt tak beräknas.

En kommentar jag fått är att fem år är för kort tid för att ge korrekta data över en längre tidsperiod. Å andra sidan kan jag tänka mig att detta fel uppvägs av att satellitdata har en så god upplösning att de visar solinstrålning lokalt snarare än för en station med solinstrålningsmätningar som kan ligga långt ifrån där du bor. Utan att stirra sig blind på absolutvärdena borde det vara en utmärkt hjälp för att enkelt jämföra solinstrålningen vid olika placeringar av en solcellsanläggning.

Såg med egna ögon att det fungerade när Stefan Söderlund, Solarit, visade mig applikationen igår. En brasklapp för att solinstrålningsdata kan saknas för nordligaste Sverige, enligt en snabbkoll på Satel-Light. Tyvärr saknar jag egen iPhone. MEN, men Maria har en iPhone så i ett obevakat ögonblick ska jag nog ta och låna den…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *