Nytt årsbästa igen…

Januari är tillsammans med december de månader som ger minst solenergi i Sverige. Om man jämför prognoser gjorde med Sunny Portal (baserat på min uppskattning om 800 kWh/kW och år), PVSyst (kommersiellt program) och PVGIS (webbaserat gratisprogram) förutsäger de 18, 49 respektive 50 kWh under januari för vår solcellsanläggning.

Idag blev det nytt årsbästa igen med 5,64 kWh och under januari har det blivit totalt 19,8 kWh. Det går därför att säga redan nu att Sunny Portal ligger för lågt i sin elprognos. För att nå PVSyst och PVGIS prognos krävs i snitt 2,7 kWh/dygn under resten av månaden. Tittar man på väderprognosen för de nio närmaste dygnen blir det en del soliga dagar så kanske går det att nå elprognoserna, trots en snöig inledning av månaden.

Ingen av elprognoserna, utom möjligen Sunny Portal, räknar med förlorad produktion på grund av snötäckning. För PVSyst gäller värdet dessutom utan hänsyn till någon skuggning.  Vi har skugga morgon och kväll från omgivande träd som ger en del förlorad produktion.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *