SMA växelriktare – viktig inställning vid skuggning

Vi har en SMA Sunny Boy 3000TL-20 växelriktare. En marknadsförd finess med den är att den ska ge ett högre utbyte vid delbeskuggning av solcellsmodulerna eftersom den har en funktion som gör att den hittar den högsta maxeffekten även vid delbeskuggning.

När jag före jul satte och bläddrade i menyerna för Sunny WebBox såg jag att det fanns en inställning för ”MPPShdw.IsOn”. Jag tyckte det var lite skumt att den stod på ”No” som grundinställning. Den borde rimligen vara på ”Yes” om man vill utnyttja fördelarna vid delbeskuggning, så jag ställde om den till ”Yes”. Vi har skuggning av modulerna morgon och kväll på grund av träd i husets närhet.

För mig tog det nästan två månader att hitta detta och de som tror att allt är fixat och klart när installationen är gjord skulle inte ha hittat denna inställning över huvud taget. För att kolla att mitt antagande var riktigt skickade jag ett mail till både SMA Serviceline och vår anläggningsleverantör om inställningen av ”MPPShdw.IsOn”.

SMA Serviceline svarade på julafton(!), inom ett dygn från det att jag skickade min fråga. Vilken service!! Svaret löd ”If you have shadowing in the morning and in the afternoon it is correct to set the value to YES in your webbox.”  SMA har blivit gigantiskt stora med mångmiljardomsättning och de kan därför kosta på sig en sådan här service. För svenska små leverantörer är det nog knepigare att hinna med att svara på alla frågor, i vart fall har vår leverantör inte svarat ännu.

På SMA:s hemsida finns en hel del att läsa om effekterna av skuggning, se artiklarna ”OptiTrac Global Peak” och ”Made for shade”.

En reaktion på “SMA växelriktare – viktig inställning vid skuggning

  1. Pingback: Skuggning av solcellerna minskar utbytet | Bengts villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *