19 kWh från solcellerna i december

18,87 kWh solel blev summan för december. Idag blev det 1,61 kWh, tangerad andraplats med 7 december.

Det var mycket snö i december. Sopade av solcellerna rätt ofta men snön tog ändå bort en del av den möjliga solelproduktionen. Kan jämföra med solcellerna på ABB, Corporate Research, som har en toppeffekt på 3 kW (våra 3,36 kW) och som var översnöade i stort sett hela månaden. De gav bara 0,27 kWh under december. Det är nytt särklassigt bottenrekord. Åren 2005-2009 har ABB:s solcellsanläggning gett 26, 22, 19, 20 respektive 7 kWh under december.

Det kommersiella programmet PVsyst uppskattade decemberproduktionen för vår solcellsanläggning till 47,8 kWh vilket skulle kräva i genomsnitt 1,54 kWh/dag. Man får dock tänka på att PVsyst inte tar någon hänsyn till snötäckning och att vårt system skuggas morgon och kväll vilket därmed ger mindre än ett optimalt system som PVsyst antagit. Webbaserade PVGIS uppskattade decemberproduktion till 32 kWh. Sunny Portal gjorde en uppskattning på endast 0,27 kWh baserat på min skattning att vår solcellsanläggning kommer att ge 800 kWh/kW och år. Om jag inte sopat bort snön lite då och då hade Sunny Portal gjort en väldigt bra uppskattning, men jag undrar hur deras uppskattning är gjord egentligen? Normalt brukar simuleringsprogram inte ta hänsyn till snötäckning.

Solel December 2010

Solel per dygn under december 2010

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *