Solcellerna snöfria

När jag kom hem idag kunde jag konstatera att solcellerna var snöfria, frånsett aningens snö i nederkant på de tre västligaste modulerna där snön inte kan glida av fritt. Det blev 1,44 kWh solel idag vilket nästan är identiskt med gårdagens 1,36 kWh.

Tittar man på solinstrålningskurvorna för igår (perfekt solig dag) och idag så var det lägre solinstrålning på förmiddagen idag, men från ungefär kl 12 var det ungefär lika mycket sol idag som igår. Tittar på man solelproduktionskurvorna  från idag och igår ser man att dagens kurva är ryckig efter kl 11. Det beror säkert på att snö började släppa och ställde till spratt, men från ungefär kl. 13 blev modulerna förmodligen snöfria eftersom solelproduktionen ökade markant då.

Ytterligare vägledning ger temperaturen uppmätt på en av modulernas baksida. 11.20 passerade temperaturen 0° och som mest var den +8,3° kl. 11.30. Igår var den högsta temperaturen +0,5°. En del av skillnaden kan förklaras av att det var lite varmare i luften idag, men en del av skillnaden beror säkert också på att den delen av modulen var snötäckt igår och därmed mottog den inte full solinstrålning. Referenssolcellen som mäter solinstrålning var snöfri och därmed inte representativ för modulerna, som var snötäckta igår (se bild i gårdagens blogginlägg).

Solinstrålning

Solinstrålning idag och igår

Solelproduktion

Solelproduktion idag och igår

Modultemperatur

Modultemperatur idag och igår

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *