Decemberrekord!

En solig och kall dag gav nytt decemberrekord: 3,41 kWh! Detta trots att det kom några snöfjun på modulerna efter det att jag sopat av snön i mörkret igår kväll. Jag sopade av snön för att jag ville se hur mycket det skulle kunna bli en bra decemberdag.

Via Sunny Webbox loggas alla mätvärden som medelvärden under 5-minutersperioder. Standardinställningen var 15 minuter men jag ändrade till lägsta möjliga period, som var 5 minuter. Effekten var 1129 Watt som högst idag i perioden 11.35-11.40. Man kan se i diagrammen nedan att det var korta stunder på eftermiddagen då solen var lite störd av tunna moln.

Kurvorna för medelvärden av solelproduktionen under  5-minutersintervall och timintervall visas i de två diagrammen här nedan. I det översta har jag plottat mätvärdena i slutet av varje intervall, som man vanligen brukar göra. Där kan man se att timvärdena ger en något skev bild av solelproduktionen. I det nedre diagrammet har jag plottat mätvärden i mitten av varje intervall och då överensstämmer timvärdena med 5-minutersvärdena (klicka på diagrammen för att se dem i större skala).

Solelel 10 december 2010

Solel. Värden plottade i slutet av varje intervall.

10 december 2010

Solel. Värden plottade i mitten av varje intervall.

En reaktion på “Decemberrekord!

  1. Oj vad spännande! Och vilket bra projekt och att det fungerar även nu i december. Kanske att vi skulle testa detta på vårt hus också?

    /Tanja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *