Solel i december – Javisst!

Pratade med en kille på Vattenfall Service idag. Han lät något förvånad över att solcellerna gav el även en vinterdag som denna.

Jag hade sopat av snön från drygt hälften av modulerna i morse. Den femminutersperiod de gav som mest var det 628 W mellan 11:40 och 11:45. Totalt blev det 1,61 kWh under dagen, trots mulen morgon och att knappt hälften av modulerna var snötäckta och därmed inte gav någon el.

Dagarna är korta så här års och solen står lågt så det blir inte så stor instrålning mot våra moduler som har 27 graders lutning (= taklutningen). Men vid samma solinstrålning ger solcellsmodulerna högre effekt när omgivningstemperaturen sjunker. Märkeffekten, uppmätt vid 1000 W/m2 i solinstrålning och 25°C i solcelltemperatur, ökar med 0,3% per grad som celltemperaturen sjunker. På sommaren blir celltemperaturen betydligt högre än 25°C och då blir den verkliga effekten alltid lägre än märkeffekten.

Solelproduktion 2010-12-07

Solelproduktion 7 december 2010, mulen morgon

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *