Solelproduktion november – summering

Fick idag timdata för uttag från elnätet (branschspråk för den el vi köpt) och inmatning av överskott av solel till elnätet för november från Per Holmquist, Vattenfall. Med hjälp av dem och data från solcellsanläggningen gjorde jag en liten sammanställning.

Solelproduktion (kWh) 52,71
Maximal timproduktion av solel (kWh) 1,95
Maximal timinmatning till nätet (kWh) 1,3
Inmatning till elnätet (kWh) 18,0
Andel inmatning av solelproduktionen 34%
Tid med solelinmatning till nätet (h) 37 (5,1%)
Tid vi var självförsörjande med el (h) 2 (0,3%)

Sista tredjedelen av månaden var solcellerna snötäckta en stor del av tiden, vilket gjorde att vi förlorade en del solelproduktion.

November månad var åtminstone i slutet av månaden rejält kall! Vi köpte 2324 kWh el till vårt hus (163 m2 boyta) och separat förråd (50 m2 uppvärmd yta till 7-8°), vilket är det högsta novembervärdet sedan vi flyttade hit 2006. Det lägsta var 2007 då vi bara köpte 1748 kWh.

Rådjur beundrar solceller

Två rådjur beundrade våra solceller tidigt i morse

2 reaktion på “Solelproduktion november – summering

 1. Saknar uppgift om om hur stor andel av husets elbehov som täckt av solcellerna .
  borde bli en intressant kurva som visar månad för månad självförsörjningsgraden via elpaneler.
  Mvh

  Jan Engström

  • Hej Jan,
   Vi körde igång vår nuvarande solcellsanläggning så sent som 28 oktober i år, så ännu har vi inte så mycket statistik att visa, men det kommer! Jag har lagt upp vår solcellsanläggning på Sunny Portal, där finns en hel del statistik att titta på.

   Självtäckningsgraden beror på vilket tidsintervall man tittar på. Systemet är dimensionerat så att vi under juni-juli kommer att producera ungefär lika mycket el som vi använder under dessa månader. Förhoppningen var att nettodebitering på månadsbasis skulle genomföras inom något år eller så. Nu känns det tyvärr tveksamt om det blir så i och med att Energimarknadsinspektionens utredning om nettodebitering inte gav så mycket som de små elproducenterna hoppats på.

   Tittar man på timbasis kommer vi att mata in gissningsvis 60-70% av den solel vi producerar till nätet. Det betyder att bara 30-40% av den producerade solelen används direkt i huset och att övriga 60-70% får vi köpa tillbaka via nätet som vanligt under den tid då det inte är så mycket sol. Den el som vi matar in på nätet säljer vi för närvarande till Bixia till det spotpris per timme som gäller på Nord Pool.

   På årsbasis bedömer jag att vi kommer att producera runt 2500 kWh ±10%. Under åren 2007-2009 har vi köpt 14 800- 16 600 kWh/år (i år kommer det att bli mer) vilket betyder att vår solelproduktion skulle ha motsvarat ca 15-17% av vår köpta el under dessa år. Men det betyder inte att vi kommer att köpa 15-17% mindre el, enligt ovanstående resonemang.
   /Bengt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *