Investeringsstödet utbetalat

I förrgår fick vi brevbesked om att länsstyrelsen beslutat om utbetalning av vårt investeringsstöd för solcellerna. Igår betalades pengarna in på vårt konto, exakt två veckor efter det att jag lämnade in begäran om utbetalning av investeringsstödet till länsstyrelsen.

När vi ansökte om stödet i augusti 2009 hade jag uppskattat kostnaden till 250 000 kr och vi fick ett stöd beviljat på 150 000 kr (60%). Vår anläggnings pris blev 193 966 kr och vi fick 116 380 kr i stöd. Vi behövde alltså inte utnyttja hela stödet. Dels hann priserna sjunka under det år som gick mellan inlämnad ansökan och beställd solcellsanläggning dels hade jag gjort uppskattningen av priset med lite marginal eftersom det fanns en del osäkra poster.

Man kan undra hur det går med byggandet av alla anläggningar som sökt investeringsstöd. När jag pratade med länsstyrelsen häromdagen kunde han se att bara knappt 30 miljoner har betalts ut av de drygt 150 miljoner som beviljats. Jag skulle tro att många småhusägare inväntat Energimarknadsinspektionens utredning om nettodebitering. Igår kom den och där finns inget förslag om full nettodebitering. Jag skulle därför tro att många småhusägare kommer att avstå från att bygga sina solcellsanläggningar. Här krävs ett snabbt agerande från regering och Näringsdepartement för att få rätsida på det här med nettodebitering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *