Solcellerna bör inte skuggas

En av de saker som påverkar solelproduktionen mest är om alla eller en del av solcellsmodulerna skuggas under en del av dagen. På vårt tak får vi skuggning morgon (se foto) och kväll av omgivande träd. Mest påverkan är det på morgonen, men vi kan inte gärna såga ner en stor och härlig lind för att få lite mera solel. Vi får stå ut med den förlusten.

Morgonskugga på solcellsmodulerna

Frost kvar i skuggan

Diagrammet nedan visar en jämförelse av solinstrålningen mätt med en likadan referenssolcell på vårt tak och på ett tak på KTH i Stockholm under en klar dag den 8 november. Jag har normerat kurvorna så att maximum ligger på samma värde. KTH-anläggningen på ett högt beläget tak har inte någon som helst inverkan av skuggning under dagen. Kurvorna visar tydligt hur skuggning morgon och kväll ger mindre solinstrålning och därmed lägre solelproduktion hos oss.

Solinstrålning Gäddeholm jämfört med KTH

Jämförelse solinstrålning Gäddeholm och KTH

2 reaktion på “Solcellerna bör inte skuggas

  1. Pingback: Skuggning från träd påverkar våra solceller | Bengts villablogg

  2. Pingback: Skuggning från träd påverkar våra solceller | Bengts nya villablogg

Kommentarer inaktiverade.