Webbkontakt med elmätaren

Vi har en DELTAplus elmätare från ABB, med en “Ethernet Communication Adapter” som har en inbyggd webbserver, som mäter solcellsanläggningens elproduktion. Det betyder att driftdata kan beskådas via en webbläsare, om elmätaren är rätt konfigurerad. Det är lite trix med att komma igenom brandväggar både här hemma (routern) och på arbetet. Jag hade experimenterat med att ändra HTTP-port på elmätaren, för att göra det möjligt att titta på både elmätaren och webboxen till växelriktaren från en dator utanför vårt hus.

Men det visade sig att det portnummer jag valt med hjälp av teknisk support på ABB Cewe Control inte passerade brandväggskonfiguration på mitt arbete på ABB, Corporate Research. Tekniska supporten blev räddningen, de visste att IBM som sköter ABB:s datordrift hade blockerat de flesta portnummer. Jag fick därför ställa tillbaka portnumret för elmätaren till det ursprungliga och då fungerade det fint att läsa av elmätaren från jobbet.

I webbläsaren kan man se ögonblicksvärden av effekt, spänning, ström, nätfrekvens och effektfaktor. Det skulle vara önskvärt att kunna lagra dessa värden. Detta återstår att lösa, men hopp finns att få hjälp av teknisk support på ABB Cewe Control att kunna läsa de M-Bus telegram som elmätaren skickar.   

Växelriktaren mäter också producerad energi. Om man jämför energivärden från växelriktare och elmätaren har växelriktaren hittills gett 1,2% lägre värde än elmätaren. Det är bra att veta att dessa värdena är relativt likvärdiga. ”Förr” kunde skillnaderna enligt vad jag hört vara större, då växelriktaren inte var lika noggranna.

Tänk vad den tekniska utvecklingen går framåt. Om någon för tio år sedan sagt att jag skulle sitta vid datorn på jobbet och via en webbläsare se värden på en egen solcellsanläggnings elmätare hemma hade jag nog inte trott att det skulle vara möjligt, men nu är vi där…

2 reaktion på “Webbkontakt med elmätaren

  1. Hej, jag funderar på elmätaren som du monterat. Du skriver att du har en DELTAplus elmätare från ABB med webserver. Är webserverdelen extrautrustning som man köper till elmätaren? Vad jag kan se så finns ingen webserver inbyggd i den elmätaren. Låter jättespännande tycker jag. Det vore kul att få lite mer info om hur du byggt upp dit mätsystem :).

    • Hej Jörgen,
      En del info om vår anläggning finns under “Fakta solceller”. Vid tillfälle borde jag lägga in någon bild från groventrén där vi har växelriktare etc.
      Webbservern är ett tillbehör från ABB som mera exakt heter “Ethernet Communication Adapter CEM 05100”. Lade till infon om denna adapter i texten ovan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *