Elmätaren bytt

Om man är en elvändare med säkring på högst 63A behöver elanvändningen bara mätas per månad enligt dagens lagar. Men när man börjar mata in el på nätet omfattas man av samma lagar som ett kärnkraftverk, oavsett hur liten produktionen är. Kravet i Sverige är att all elproduktion ska mätas per timme och att mätvärdena ska rapporteras till bland annat Svenska Kraftnät varje dygn av nätägaren. Detta gäller även om solcellsanläggningen inte har matat in någon el på nätet under det senaste dygnet.

Idag bytte Vattenfall vår elmätare i mätarskåpet, som sitter på en stolpe utanför huset. Vi upptäckte det tyvärr inte förrän en vecka senare. Killen som bytte elmätaren skulle enligt en telefonöverenskommelse höra av sig per telefon eller lägga en lapp vid husdörren att mätaren var bytt. Men så blev det inte…

Genom en lagförändring som trädde i kraft 1 april i år ska nätägaren vid behov byta elmätaren utan kostnad för elproducenten när man börjar mata in el på nätet. Många elmätare i Sverige är idag konfigurerade så att de adderar strömmen oavsett riktning. Med en sådan elmätning skulle man få betala för den överskottsel man matar in på nätet! Många andra elmätare mäter bara strömmen i en riktning (köpt el) och då skulle man inte kunna få någon ersättning för överskottsel som matas in på nätet. Nätägaren ska sköta mätarbytet utan anmodan från elproducenten, men det kan vara värt att hålla koll på att detta fungerar som tänkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *